Ήλια: Το ανεξερεύνητο «στολίδι» της Βόρειας Εύβοιας

Τα Ήλια είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι στη Βόρεια Εύβοια με κρυστάλλινα νερά, καταπράσινα τοπία, γραφικά σοκάκια και παραδοσιακές γεύσεις. Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο, που “αδημονεί” να τον ανακαλύψετε!

Βρίσκονται σε απόσταση 2,5 ωρών οδικώς από την Αθήνα και κοσμούν τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Είναι χτισμένα σε υψόμετρο πέντε μέτρων, στους πρόποδες του βουνού «Τελέθριο». Αριθμούν 234 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Οφείλουν το όνομα τους στον Θεό Απόλλωνα και θεωρείται ότι ιδρύθηκαν στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στα Ήλια θα συναντήσετε τη γαλήνη, τη χαλάρωση και την ηρεμία, μακριά από τα «δάνεια» της κοσμικότητας. Τα γαλανά νερά, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση, «κλέβουν» την παράσταση. Στην παραλία θα βρείτε χώρους εστίασης και διαμονής, ενώ αν έχετε μικρό σκάφος ή ιστιοπλοϊκό, θα έχετε τη δυνατότητα, να το προσαράξετε.

Το χωριό φημίζεται για τις ιαματικές του πηγές, που διαμορφώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η θερμοκρασία τους ανέρχεται στους πενήντα βαθμούς Κελσίου. Η Μονή του «Αγίου Γεωργίου Ηλιών» αποτελεί το έτερο αξιοθέατο της περιοχής.

Καφετέριες, παραδοσιακά καφενεδάκια, ταβερνάκια και “γωνιές” με ντόπια προϊόντα είναι διάσπαρτες και η φιλοξενία των κατοίκων “αναβλύζει” σε κάθε στενό.

Στο ιδιαίτερο χωριουδάκι της Βόρειας Εύβοιας θα μεταβείτε οδικώς μέσω της Χαλκίδας ή ακτοπλοϊκώς μέσω του δρομολογίου Αρκίτσα-Αιδηψός.

Να έχετε ένα όμορφο ταξίδι!