Εγγλεζονήσι: Το καταπράσινο ακατοίκητο νησάκι απέναντι από τη Χαλκίδα

28/08/2022 12:22|ΕΥΒΟΙΑ|

Εγγλεζονήσι: Οι ντόπιοι στην Εύβοια το αποκαλούν και Κτυπονήσι και πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ακατοίκητο και καταπράσινο νησάκι

Βρίσκεται απέναντι από την παραλία Παναγίτσα της Δροσιάς στη Χαλκίδα στους πρόποδες του όρους Κτύπας από όπου πήρε και το αρχικό του όνομα.

Είναι δενδρώδες, κυρίως από πεύκα. Στην κορυφή ενός από τους δύο λόφους του νησιού, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Νέου.

Διαθέτει τρεις αμμουδιές (δύο στο ανατολικό τμήμα και μια μεγάλη που εκτείνεται από το ανατολικό προς το δυτικό τμήμα του νησιού). Είναι ένα δημοφιλές μέρος για καταδύσεις και ψάρεμα. Σε μικρή απόσταση από το νησί βρίσκεται η παραλία των Αλυκών.

Το νησί νοικιάστηκε το 1930 στον Άγγλο Francis Turville Petre, εξ ου και η δεύτερη ονομασία του, ο οποίος έχτισε εκεί τη βίλα του, η οποία βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστρέφοντας τη βλάστηση μαζί με το νησί.

Ερείπια του σπιτιού σώζονται μέχρι σήμερα. Στη μέση του νησιού σώζονται ερείπια οικισμού του 6ου έως 7ου αιώνα καθώς και δεξαμενές νερού.

Δείτε το υπέροχο βίντεο…