Σκοτεινή: Η κρυφή σπηλιά της Εύβοιας που κατοικούταν πριν από 1.000.000 χρόνια

Σκοτεινή: Σε απόσταση περίπου δυο ωρών από την Αθήνα, υπάρχει ένα «κρυφό» σπήλαιο της Εύβοιας στο οποίο ανακαλύφθηκαν προϊστορικά ευρήματα.

«Η σπηλιά Σκοτεινή» είναι ένα σπήλαιο το οποίο βρίσκεται στη θέση «κακαλίτσα», έξω από το χωριό Θαρρούνια της Εύβοιας, σχεδόν στην κορυφή της πλευράς, μιας απότομης και ασυνήθιστης σε ομορφιά χαράδρας ενός ασβεστολιθικού βουνού με ύψος 440 μέτρα. Στην κορυφή του βουνού της άλλης πλευράς της χαράδρας βρίσκεται ερειπωμένος Ενετικός πύργος, στα πόδια του οποίου είναι κτισμένο το ωραίο παλιό εκκλησάκι του «Αγιονικόλα», που πρόσφατα ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του γιατρού Νίκου Γιαννούλη και εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ Σεραφείμ. Η συνολική εικόνα της χαράδρας, των δύο κορυφών- κακαλίτσας και Αγιονικόλα – και του ρέματος χόνδρου, είναι φαντασμαγορική και η επιβλητικότητα του τοπίου εντυπωσιακή.

Οι κάτοικοι του χωριού ανέκαθεν γνώριζαν την ύπαρξη της σπηλιάς «Σκοτεινή». Αυτοί άλλωστε της έδωσαν και το όνομα ενώ στο παρελθόν την είχαν χρησιμοποιήσει σε διάφορες περιόδους, όπως στην Τουρκοκρατία ή στην κατοχή. Το 1974 ανακαλύφθηκε επίσημα από τον γιατρό και ερευνητή Θεόδωρο Σούρα. Το 1986 έγιναν αρχαιολογικές ανασκαφές με τη χρηματοδότηση του χωριού και τη τη συμπαράσταση των Θαρρουνιατών και του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Θαρρουνιατών «Η Πρόοδος».

Αυτό που κάνει τη «Σκοτεινή» να ξεχωρίζει από άλλα, παρόμοια, σπήλαια που έχουν ανακαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή είναι ότι εντός βρέθηκαν οστά πολλών ζώων μεταξύ των οποίων και ένα απολιθωμένο μηριαίο οστό, που ανήκει στο Ημιόρθιο Ελληνοπίθηκο, ο οποίος έζησε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και είναι πιο εξελιγμένος από του Δρυοπίθηκους και τους Μεσοπίθηκους. Στις κοιλότητες των βράχων βρέθηκαν εστίες φωτιάς σπηλαιανθρώπων και είδη λατρευτικής φύσης. Πολλά ήταν τα ευρήματα της περιόδου 5.300 – 3.400 π.Χ. με όλα όσα βρέθηκαν στη «Σκοτεινή» να έχουν απομακρυνθεί από εκεί και να βρίσκονται σε Μουσεία όπως αυτό της Ερέτριας αλλά και σε αρκετά των Αθηνών.