Αλκυονίδες: Τα 4 «καλά νησιά» που… τρομάζουν (vid)

  • Αλκυονίδες

Αλκυονίδες Νήσοι… Πριν τον καταστροφικό σεισμό στις 24 Φεβρουαρίου 1981 στην Αθήνα, ήταν γνωστά μόνο ως «καλά νησιά». Πλέον, αποτελούν το φόβητρο για εκατομμύρια κατοίκων, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που «κρύβει» η ευρύτερη περιοχή του κορινθιακού κόλπου, με τις Αλκυονίδες να αποτελούν το επίκεντρο αυτής.

Πλην, όμως, είναι 4 νησάκια που σχηματίζουν το σύμπλεγμα στον κόλπο της Λιβαδόστρας απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων).

Σύμφωνα με το Wikipedia πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή. Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες. Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

Η περιοχή των «Καλών νήσων», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, με πολλούς νεκρούς στην Αθήνα.

Το όνομά τους, προέρχεται από τις Αλκυονίδες, μυθικές κόρες του γίγαντα Αλκυονέα.