Λυχναράκια Τήνου: Δείτε εδώ πώς φτιάχνονται

Τα λυχναράκια είναι μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στην Τήνο. Είναι τα πιο νόστιμα γλυκά τυροπιτάκια με μυζήθρα η τυροβολιά.

Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε

Υλικά

Ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι γοχ
  • 1 φλ χυμό πορτοκάλι
  • 1 κγ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 μέτριο αυγό
  • 1 φλ νερό (περίπου – όσο πάρει)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κσ ελαιόλαδο

Γέμιση

  • 1 κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα ή τυροβολιά ή Πέτρωμα Τήνου
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 1 βανιλλίνη
  • 4-5 μέτρια αυγά (όσα πάρει το τυρί)
  • 1 πρέζα κανέλα σκόνη και λίγο λιγότερο από μια πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
  • 2 κσ αλεύρι γοχ

Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι και σκάβουμε στη μέση μια λακκούβα, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός του νερού. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι και ρίχνουμε αργά το νερό ζυμώνοντας.
  • Ζυμώνουμε με το χέρι έως ότου έχουμε ένα λείο, σκληρό ζυμάρι, περίπου 5 λεπτά απ’ τη στιγμή που ήπιε τα υγρά.
  • Αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε το τυρί.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός των αυγών, τα αυγά τα βάζουμε ένα ένα ενώ ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα, αν μας έχει γίνει αρκετά υδαρές, προσθέτουμε 2-3 κσ αλεύρι επιπλέον.
  • Έπειτα, ξεχωρίζουμε το ζυμάρι σε 5-6 μπαλίτσες, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη κάθε μπαλίτσα ξεχωριστά σε λεπτό φύλλο, όσο μπορούμε.
  • Έπειτα κάνουμε μικρότερα φύλλα με ένα κουπάτ ή φλιτζάνι 9 εκατοστών διάμετρο, όσα βγάζει κάθε φύλλο. Ότι περισσεύει, το ξανά κάνουμε μπαλίτσα και ξανά ανοίγουμε.
  • Κάνουμε το ίδιο για όλο το ζυμάρι μας.
  • Έπειτα παίρνουμε μια κουταλιά απ’το τυρί και βάζουμε στη μέση από το στρογγυλό φύλλο.
  • Έπειτα κάνουμε το τσιμπητό σχέδιο γύρω γύρω, σπρώχνοντας με το ένα δάχτυλο από τη μέσα πλευρά του φύλλου προς τα έξω και με το άλλο χέρι με τον δείκτη και τον αντίχειρα πιέζουμε να τσιμπήσουμε το φύλλο, συνεχίζουμε γύρω γύρω μέχρι να το κάνουμε όλο τσιμπητό πλισέ.
  • Τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι που καλύψαμε με λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη την γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν καλά.

Έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση!