Θηρασιά: Ο «ανεκτίμητος θησαυρός» του Αιγαίου!

Η Θηρασιά ή Θηρασία είναι ένα «μικρό στολίδι» στο Αιγαίο Πέλαγος και ανήκει στις Κυκλάδες. Συνορεύει στα δυτικά με τη Σαντορίνη και έχει πληθυσμό 319 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο οικισμός Μανωλάς.

Το πανέμορφο αυτό νησάκι έχει τεράστια ιστορική βαρύτητα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελληνική μυθολογία. Πήρε το όνομα του από τη μικρότερη κόρη του Βασιλιά «Θήρα». Μέχρι και τη Μινωική έκρηξη, που δημιούργησε την καλδέρα, αποτελούσε κομμάτι της νήσου «Στρογγύλης».

Το 1866, τα ορυχεία της περιοχής γνώρισαν μεγάλη “άνθηση”, καθώς η εξαγωγή θηραϊκής γης στην Αίγυπτο συνέβαλε τα μέγιστα στην κατασκευή της «Διώρυγας του Σουέζ». Σήμερα πρόκειται για ένα νησί με επιβλητικά τοπία, καταγάλανα νερά, ηλιοβασιλέματα που «κόβουν την ανάσα» και θεωρείται η “θυγατέρα” της Σαντορίνης.

Αγία Ειρήνη, Αγριλιά, Θηρασία ή Μανωλάς, Όρμος Κόρφου και Ποταμός αποτελούν τους κύριους οικισμούς του νησιού! Η τοπική οικονομία στηρίζεται στη φάβα, το «χλωμό» τυρί, τις ντομάτες, τα σπαράγγια και τα στρογγυλά κολοκύθια. Το συκαμνόγλυκο είναι το “πεντανόστιμο” παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

«Σήμα κατατεθέν» της Θηρασιάς είναι οι πεζοπορικές διαδρομές, εξαιτίας του ιδιόμορφου γεωγραφικού ανάγλυφου και προσελκύουν ετησίως πλήθος πεζοπόρων από όλο τον πλανήτη! Ρίβας-Μανωλάς, Κόρφος-Μανωλάς και Μανωλάς-Ποταμός-Αγριλιά, είναι μεταξύ άλλων, κάποιες από τις διαδρομές που σαγηνεύουν…

Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έκδηλο στο νησί και αναρίθμητοι πιστοί από όλες τις Κυκλάδες συρρέουν για να προσκυνήσουν στις εκκλησίες της νήσου ( Άγιος Κωνσταντίνος, Αγία Ειρήνη, Παναγία η Γιάτρισσα και άλλες πολλές). Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διοργανώνονται πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων του τόπου.