Η μελόπιτα είναι η παραδοσιακή συνταγή της Μυκόνου, που θα ικανοποιήσει πλήρως τους γευστικούς σας κάλυκες!
Πάμε να δούμε πως μαγειρεύεται
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- χλιαρό νερό (όσο πάρει)
- 2 φύλλα ζύμης (κουρού κατά προτίμηση)
Για τη γέμιση
- 300 γρ. ανθότυρο στραγγισμένο (τυροβολιά Μυκόνου)
- 1 αυγό
- 100 γρ. μέλι ή 1 φλιτζάνι
- 2 κ.σ. κανέλα
- μπόλικο μέλι, για το μέλωμα (50-100 ml)
- παγωτό (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη, που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
- Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανακατεύουμε, για να ενσωματωθούν
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° στις αντιστάσεις. Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε 2 φύλλα να καλύπτουν το ταψί. Στρώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί το ένα φύλλο, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο
- Χαράζουμε την πίτα με κομμάτια σε ρόμβους, τρυπάμε ελαφρά το πάνω φύλλο με ένα πιρούνι, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και βάζουμε τον φούρνο για 1 ώρα στους 170° στις αντιστάσεις. Έπειτα, κατεβάζουμε στους 160 και μόνο στην κάτω αντίσταση για 10 λεπτά, για να ψηθεί καλά, ελέγχοντας μην καεί (αναλόγως το φούρνο μπορεί να χρειαστεί λιγότερο η περισσότερο ψήσιμο), θέλουμε να γίνει τραγανή και αρκετά ρόδινη
- Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και περιχύνουμε με όσο μέλι θέλουμε. Ταιριάζει αρκετά σερβιρισμένη με παγωτό βανίλια ή στρατσιατέλα
Καλή σας απόλαυση!