Φάρος Αγίου Νικολάου στην Κέα: Από τους πιο παλαιούς στην Ελλάδα

11/06/2023 09:48|ΚΕΑ|

Ο φάρος του Αγίου Νικολάου στην Κέα (Τζια) είναι ένας από τους παλαιότερους της Ελλάδας και τον συντροφεύουν ουκ ολίγοι μύθοι…

Βρίσκεται στον όρμο του λιμανιού στο Βουρκάρι και πήρε το όνομά του από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που φωτίζει δίπλα του. Χτίστηκε το 1831 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και έχει ύψος 8 μέτρα.

Ο φάρος του Αγίου Νικολάου στην Κέα χαρακτηρίστηκε μνημείο, γιατί αποτελεί μια ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονική κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα ειδικής κατηγορίας κτιρίων.

Έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, συνδέεται με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού. Ο φάρος είναι χτισμένος στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα.

Απέναντι από την Ιουλίδα, στο δρόμο για την κρήνη του Βενιαμίν, ένα λιοντάρι είναι λαξευμένο στον βράχο του 6ου αιώνα π.Χ. Είναι το εμβληματικό πέτρινο λιοντάρι της Κέας.

Έχει μήκος 6 μέτρα και χαμόγελο αινιγματικό, καθώς ατενίζει την Ιουλίδα, τους κατοίκους της οποίας προστάτευε από τις νύμφες εκείνα τα παλιά χρόνια.

Πολλοί θρύλοι και παραδόσεις για αυτό το παράξενο πέτρινο άγαλμα κυκλοφορούν ανάμεσα στους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με μια από αυτές, όταν οι νύμφες που κατοικούσαν στο μέρος όπου βρίσκεται το λιοντάρι άρχισαν να σκοτώνουν τις γυναίκες, οι κάτοικοι θέλησαν να φύγουν από τον οικισμό.

Ένας ιερέας του Δία, παρακάλεσε τον Θεό να τους σώσει και έστειλε ένα λιοντάρι και τους έδιωξε. Στη συνέχεια οι κάτοικοι χάραξαν ένα λιοντάρι σε ένα βράχο, για να το βλέπουν και να φοβούνται οι νύμφες.

Δείτε υπέροχα πλάνα από τον φάρο του Αγίου Νικολάου στην Τζια, όπως τα κατέγραψε ο Θεόφιλος Μπαμπούλης για το κανάλι του Point of View GR.