Site icon RestartTourism

Χαλβαδόπιτα Σύρου: Ένα ελαφρύ γλυκό κατάλληλο για την περίοδο νηστείας

Η χαλβαδόπιτα είναι το δεύτερο διασημότερο προϊόν της Σύρου. Προέρχεται από τη Μικρά Ασία και την έφεραν μετανάστες από τη Χίο. Είναι ελαφρύ γλυκό με απαλή υφή και αποτελεί μια λύση για γλυκό την περίοδο νηστείας.

Πάμε να δούμε πώς θα τη φτιάξετε

Υλικά

  • 8 κιλά γλυκόζη
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 8 κιλά μέλι
  • 15 κιλά αμύγδαλο
  • 20 αυγά (ασπράδια μόνο)
  • λίγη βανίλια
  • όστιες

Για την όστια

  • νερό
  • αλεύρι

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε την γλυκόζη σε μπακιρένιο καζάνι μαζί με το μέλι και λίγο νερό και ανάβουμε την φωτιά.
  • Ταράζουμε με την κουτάλα μέχρι να λιώσει, συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να κατέβει από την φωτιά.
  • Κατά την διάρκεια του βρασίματος θέλει απαλές κινήσεις στο ανακάτεμα καθώς το μέλι φουσκώνει και πιτσιλάει.
  •  Σβήνουμε την φωτιά, κατεβάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κρυώσει – προσοχή: το μίγμα δεν πρέπει να κρυώσει εντελώς- και να σφίξει.
  • Ξύνουμε τα τοιχώματα, αλλάζουμε σκεύος και το βάζουμε να ανακατεύεται.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Τα ασπράδια πρέπει να είναι πολύ καθαρά, χωρίς ίχνος κρόκου γιατί μπορεί να βάψει το μίγμα.
  • Ρίχνουμε μαζί με τα ασπράδια λίγη χαλβαδόριζα.
  • Ανακατεύουμε το μίγμα της γλυκόζης με την μαρέγκα, προσθέτουμε λίγη βανίλια και ανακατεύουμε λίγη ώρα ακόμα, και μετά προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
  • Μόλις είναι έτοιμο το μίγμα αρχίζουμε και κόβουμε την χαλβαδόπιτα.
  • Τοποθετούμε ένα φύλλο όστιας – η οποία γίνεται με νερό και αλεύρι – ένα μέρος του μίγματος και από πάνω ένα ακόμα φύλλο όστια και το πιέζουμε ελαφρά.

Είναι έτοιμο για να το απολαύσετε!

Exit mobile version