Ανάφη: Το κρυφό στολίδι του Αιγαίου

Ανάφη: Στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, συναντά κανείς το κρυφό στολίδι του Αιγαίου με τα κρυστάλλινα νερά.

Η Ανάφη είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης με την οποία και αποτελούν τα νοτιοανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων, και απέχει από τον Πειραιά 150 μίλια. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα Ανάφης, έδρα της ομώνυμης κοινότητας που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου. Επίνειο και κύριος λιμένας της νήσου είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Η Ανάφη διατήρησε αναλλοίωτο το όνομά της από την αρχαιότητα και μάλιστα από τους μυθικούς χρόνους με συνέπεια αν και πολύ μικρό σε έκταση νησί να παρουσιάζει αξιόλογο ενδιαφέρον στο πέρασμα των αιώνων.

Ξεκινώντας από το βορειότερο άκρο της νήσου απαντώνται τα ακόλουθα ακρωτήρια και όρμοι:

Ακρωτήριο Δράπανο είναι το βορειότερο άκρο της νήσου, Όρμος Λιβοσκόπου, νοτιότερα του προηγουμένου, Ακρωτήριο Λιβόσκοπο, ΝΑ. του προηγουμένου, Όρμος Βρύση, ΝΑ. του προηγουμένου, Ακρωτήριο Διάσκελο, ΝΑ. του προηγουμένου, Όρμος Αγίου Αντωνίου, ΝΑ. του προηγουμένου, Ακρωτήριο Λιανή Πούντα ή Μετόχι, ΝΑ. του προηγουμένου, Όρμος Καλαμιώτισσας, ΝΑ. του προηγουμένου, ο μεγαλύτερος της νήσου, Ακρωτήριο Κάλαμος, ΝΑ. του προηγουμένου, το ανατολικότερο σημείο της νήσου, Ακρωτήριο Μανιάτης, Δ-ΝΔ. του προηγουμένου, Κάτω όρμος Καλαμιώτισσας, δυτικότερα προηγουμένου, Ακρωτήριο Μεγάλος Ποταμός, δυτικότερα προηγουμένου, Όρμος Καταλύματα, δυτικότερα προηγουμένου, Ακρωτήριο Κλεισίδι, δυτικότερα προηγουμένου, Όρμος κυρίου λιμένα Αγ. Νικολάου, δυτικότερα προηγουμένου, Ακρωτήριο Πετράδια, δυτικότερα προηγουμένου, Όρμος Καμένης Λαγκάδας, βορειοδυτικότερα προηγουμένου, Ακρωτήριο Λύτρα, ΒΔ. προηγουμένου, Όρμος Τρούλος, ο δυτικότερος της νήσου, Όρμος Πράσα, βορειοανατολικότερα προηγουμένου, Ακρωτήριο Ψαρή, BA. προηγουμένου, Όρμος Λάκκιοι ή Βίγλα, ΒΑ. προηγουμένου, Ακρωτήριο Άσπρο Βουνό, ΒΑ. προηγουμένου, και Όρμος Σαμιακό που βρίσκεται δυτικά του βορειότερου ακρωτηρίου Δράπανο.