Αμοργιανά: Δείτε εδώ την πεντανόστιμη συνταγή

Τα αμοργιανά με ξινομυζήθρα τα αποκαλούν και «μεθυσμένα» αμοργιανά, καθώς η ζύμη περιέχει αξιοσημείωτη ποσότητα αλκοόλ. Είναι μια συνταγή που φτιάχνουν στην Αμοργό.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

  • 200 ml ρακή ψημένη (ρακόμελο) ή λευκό ξηρό κρασί
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μπόλικο ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό ξινομυζήθρα
  • 2 αυγά
  • τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ζύμη

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε καλά, για 20 λεπτά με τα χέρια ή για 10 λεπτά με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εντελώς λεία.
  • Νερό δεν θα χρειαστεί, αλλά, αν θεωρήσουμε ότι η ζύμη είναι πιο σφιχτή από όσο θα θέλαμε, τότε προσθέτουμε λίγο, κουταλιά κουταλιά.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη.

Γέμιση

  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά σε ένα μπολ, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα λείο και ομοιογενές.

Πιτάκια

  • Για τα αμοργιανά, κόβουμε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο πάχους 3-4 χλστ. και σε όσο γίνεται παραλληλόγραμμο ή έστω οβάλ σχήμα.
  • Στη μία άκρη του κάθε φύλλου, κατά μήκος της μακριάς πλευράς του, βάζουμε από 1 κουτ. σούπας γέμιση, σε απόσταση 4-5 εκ. μεταξύ τους.
  • Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, σκεπάζοντας τα λοφάκια γέμισης με την άλλη μακριά πλευρά του φύλλου.
  • Βρέχουμε ελαφρά τις ενώσεις και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν.
  • Με μαχαίρι κόβουμε τα πιτάκια για να χωριστούν μεταξύ τους, δίνοντάς τους σχήμα παραλληλόγραμμο ή μισοφέγγαρου.
  • Για να σφραγίσουμε τη γέμιση και να δώσουμε στα πιτάκια την παραδοσιακή τους όψη, τα πιέζουμε περιμετρικά με πιρούνι.
  • Βάζουμε άφθονο λάδι σε ένα βαθύ σκεύος και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  • Τηγανίζουμε τα αμοργιανά σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα μέσα στο λάδι, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  • Στραγγίζουμε τα αμοργιανά σε απορροφητικό χαρτί.