Σούμα: Η ροδίτικη κληρονομιά… στο ποτήρι σας!

Η σούμα είναι το ποτό-ορόσημο της ροδίτικης παράδοσης και αποτελεί το ιδανικότερο συνοδευτικό, για να απολαύσετε τους μεζέδες σας!

Πάμε να δούμε πως παρασκευάζεται

Υλικά

  • τσίπουρο (κατά βούληση)
  • στέμφυλα (σταφύλια)
  • κρασί (ιδανικά λευκό)

Εκτέλεση

  • Μαζεύουμε και αλέθουμε τα σταφύλια
  • Τα αφήνουμε να γίνουν πολτός και να βράσουν ασταμάτητα για είκοσι περίπου μέρες, μέχρι το μείγμα να γίνει δυνατό
  • Τοποθετείται στο καζάνι και επί δύο ώρες ζεσταίνεται στη φωτιά, μέχρι όλο το οινόπνευμα του σταφυλιού να εξατμιστεί
  • Ο ατμός περνάει από τον λουλά (μακρόστενος σωλήνας που ενώνει το καζάνι με το ψυγείο), υγροποιείται και ρέει από το στόμιο με την κρυστάλλινη, διάφανη, γνώριμη μορφή

Εις υγείαν!