Καστελλόριζο: Το ανατολικότερο νησί της Ελλάδας!

Καστελλόριζο. Το νησί της Δωδεκανήσου με τα γαλαζοπράσινα νερά, που αποτελεί «ορόσημο» για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση της Ελλάδας!

Ονομάζεται και «Μεγίστη» και βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της χώρας, ακριβώς απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς (2-4 ώρες) και αεροπορικώς (45 λεπτά) με τη Ρόδο και έχει πληθυσμό 594 κατοίκους (με την απογραφή του 2021). Ένα νησί με τεράστια ιστορία, που πρωτοστατεί διαχρονικά σε όλους τους αγώνες των επαναστατημένων Ελλήνων. Σπουδαίοι πολιτικοί, όπως οι Γεώργιος και Φίλιππος Μαύρος γεννήθηκαν εκεί, ενώ εξαιτίας του «συμβολισμού» του, πολιτικές συναντήσεις κορυφής (η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε), το 2003 και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας (Δ.Ν.Τ), το 2010, έλαβαν χώρα εκεί.

Στο Καστελλόριζο, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε εκδρομή στα παράλια της Τουρκίας, βαρκάδα στα τοπικά νησάκια (Ρω, Στρογγυλή, Γαλάζια Σπηλιά), βόλτα στον ομώνυμο οικισμό με τα αναστηλωμένα κτίρια νεοκλασικής τεχνοτροπίας, πεζοπορία στο βουνό του νησιού, που θα σας οδηγήσει στο «Παλαιόκαστρο» με τα Κυκλώπεια Τείχη, όπου η θέα είναι μοναδική. Η Μεγίστη έχει ένα εύρος τουριστικών αξιοθέατων με τεράστια «κληρονομιά». Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, ο Λυκιακός Τάφος, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, η Μητρόπολη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και τέλος η προτομή της Κυράς της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτου 1898-1982), της μοναδικής κατοίκου του, που υπήρξε ήρωας της αντίστασης και για χρόνια ύψωνε την Ελληνική σημαία, αποτελούν τα κυριότερα από αυτά!

Ο «πλούτος», του ιδιαίτερου αυτού τόπου δεν στερεύει εδώ όμως! Παραλίες με κρυστάλλινα νερά, χρυσή αμμουδιά και γραφικά τοπία σας περιμένουν να βουτήξετε… Μανδράκι, Φάρος, Κάβος, Πλάκες, Λιμάνι και Άγιος Γεώργιος είναι τα ονόματα των κορυφαίων εξ αυτών. Οι «ονειρικές» διακοπές σας στο νησί θα ολοκληρωθούν με τοπικές “λιχουδιές” (χαλβάς, σιροπιαστά, ρεβιθοκεφτέδες, γεμιστό κατσικάκι και φρέσκα θαλασσινά).

Το βίντεο που ακολουθεί θα σας ταξιδέψει…