Τα ψάρια γιαχνάδα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουν στην Αστυπάλαια. Πρόκειται για ψάρια πάνω σε αμπελόφυλλα και είναι πραγματικά πεντανόστιμο!
Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε
Υλικά
- 1 κιλό ψάρια της αρεσκείας μας
- 10-12 μεγάλα αμπελόφυλλα, από βάζο, στραγγισμένα και ζεματισμένα σε νερό που κοχλάζει για 1 λεπτό
- 4 κλωνάρια δεντρολίβανο τα φύλλα από ένα μάτσο μαϊντανό, ολόκληρα
- 500 γρ. ώριμες, σφικτόσαρκες ντομάτες, καθαρισμένες, χοντροκομμένες
- 2 μεγάλα κοκκινόφλουδα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 150 ml ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τα ψάρια γιαχνάδα σε στρώμα από αμπελόφυλλα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με μέγεθος που να χωρά άνετα τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο, σε μονή στρώση.
- Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με τα αμπελόφυλλα, χωρίς να αφήσουμε κενά, και πάνω τους απλώνουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου και τα φύλλα μαϊντανού.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και λίγο ανθό αλατιού και αφήνουμε κατά μέρος.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια μέσα-έξω και τα στρώνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας, το ελαιόλαδο και το κρασί
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα ψάρια να ροδίσουν.
Καλή σας απόλαυση!