Άσσος: Το ομορφότερο χωριό στα Επτάνησα

Στο βόρειο τμήμα της Κεφαλλονιάς υπάρχει ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι με την ονομασία Άσσος. Η Άσσος βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού και είναι χτισμένη πάνω σε έναν στενό ισθμό μόλις 50 μέτρων που ενώνει την κυρίως Κεφαλλονιά με μικρή απόκρημνη χερσόνησο, την επονομαζόμενη χερσόνησο της Άσσου, με το ομώνυμο φρούριο.

Η ομορφιά του κεφαλλονίτικού αυτού χωριού δε μοιάζει με αυτής κανενός άλλου μέρος στα Επτάνησα.

Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στα χρόνια της Ενετοκρατίας ακριβώς μπροστά από την απόκρημνη χερσόνησο, με σκοπό να προστατεύσει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές και από το 1593 αποτέλεσε διοικητική πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλλονιάς.

Όμορφα χρωματισμένα σπιτάκια φωλιάζουν μέσα στην απόκρημνη πλαγιά του λόφου, ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από πεύκα και κυπαρίσσια, με θέα τη βοτσαλωτή παραλία με τα κρυστάλλινα ήρεμα νερά αλλά και το κάστρο της χερσονήσου, το οποίο μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου θεωρούνται από τα σπουδαιότερα της Κεφαλλονιάς.

Το φρούριο της ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας, ενώ σπουδαίες μάχες έλαβαν χώρα με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού. Για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή. Ο διάσημος Βρετανός στρατηγός Τσάρλς Τζέιμς Νάπιερ (1782 – 1853) το περιγράφει σαν «ισχυρότερο ακόμα και από το Γιβραλτάρ». Έχει σχεδόν τετραγωνικό σχήμα και στις 4 γωνίες του βρίσκονται ισάριθμοι προμαχώνες, που φέρουν τα εξής ονόματα: Άγιος Μάρκος (ο νοτιοδυτικός), Άγιος Ιωάννης του Κόμη (ο νοτιοανατολικός και ακρόπολη), Ρεσπούνα (ο βορειοδυτικός) και Μόρα (ο βορειοανατολικός).

Στις μέρες μας υπάρχουν μόνο ερείπια του τοίχους και άλλα μέρη του κάστρου της Άσσου, όπως επίσης και ο ναός του Αγίου Μάρκου.

Δείτε περισσόοτερα πλάνα μέσα από τον φακό του Travel Inspiration