Μάνα: Το στοιχειωμένο σανατόριο που έγινε πεντάστερο ξενοδοχείο

Στην καρδιά του δάσους του Μαινάλου και λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την όμορφη και γραφική Βυτίνα υπήρχε μέχρι πρόσφατα εγκαταλελειμμένο ένα από τα πιο τρομακτικά κτίρια της Ελλάδας. Το παλιό Σανατόριο της Μάνας.

Το Σανατόριο της «Μάνας» ή «Κορφοξυλιάς» βρίσκεται σε μια υπέροχη αλπική τοποθεσία σε υψόμετρο 1500 μ., Κοντά στο χωριό Μαγούλιανα. Χτισμένο με ντόπια γκρίζα πέτρα από Λαγκαδιανούς τεχνίτες, έχει συνολική επιφάνεια περίπου 2.500 τ.μ. και περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους. Το Σανατόριο αποτελεί μοναδικό δείγμα νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής, με σημαντικό κατασκευαστικό χαρακτηριστικό τη χρήση πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Χτίστηκε το 1923 με πρωτοβουλία της Άννας Παπαδοπούλου, αδελφής του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Η Άννα Παπαδοπούλου, γνωστή ως «Μάνα», ήταν εθελόντρια νοσοκόμα με έντονη δράση στα πεδία των μαχών. Στη μεταπολεμική περίοδο ασχολήθηκε με τους φυματικούς της Μικρασιατικής εκστρατείας του 1922. Το όραμά της ήταν να δημιουργήσει το μεγαλύτερο σανατόριο στα Βαλκάνια. Εκείνη, όμως, πέθανε από φυματίωση τον Μάρτιο του 1938. Από τότε μέχρι την ανακάλυψη του αντιβιοτικού, το σανατόριο σταδιακά εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε.

Σε ξενοδοχείο 5 αστέρων θα μετατραπεί το πρώην σανατόριο «Μάνα» στο Μαίναλο Αρκαδίας. Σε μια από τις χειρότερες ίσως για τον τουρισμό εποχές, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πήρε την οικοδομική άδεια για τη μετατροπή σε ξενοδοχείο του πρώην σανατόριου «Μάνα» στη Γορτυνία.

Η εταιρεία Otus Hotel, η οποία τον Μάιο του 2015 απέκτησε έναντι ποσού 830.000 ευρώ το παλιό σανατόριο «Μάνα», που βρίσκεται σε έκταση περίπου επτά στρεμμάτων στο Μαίναλο Αρκαδίας, εξασφάλισε πριν από λίγες ημέρες την οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή. του ακινήτου και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Το κτίριο βρίσκεται στη θέση “Κορφοξύλια” σε απόσταση 3 χλμ. από τον οικισμό Μαγουλιανών, σε υψόμετρο 1.300 μ. στο Μαίναλο.

Το πρώην σανατόριο απέχει 5 χλμ από την Εθνική Οδό Τρίπολης – Ολυμπίας, 13 χλμ από τη Βυτίνα, 56 χλμ από την Τρίπολη και 200 χλμ από την Αθήνα.