Νυμφόπετρα: Το δάσος απολιθωμάτων και ο μύθος της νύμφης…

Νυμφόπετρα: Ένας υπέροχος γεωλογικός σχηματισμός που θα σας καθηλώσει… Γιατί το επισκέπτονται νεόνυμφα ζευγάρια;

Ο γεωλογικός σχηματισμός που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης.  H πομπή που μετά από γάμο τιμωρήθηκε για την πλεονεξία της νύφης η οποία άδειασε το σπίτι της μάνας της και ήθελε ακόμη και το αδράχτι. (ξύλινο ή μεταλλικό κυλινδρικό εργαλείο με το οποίο γνέθουν το μαλλί).

Λαϊκοί μύθοι δίνουν μορφή στο Γεωλογικό Πάρκο της Νυμφόπετρας με τους κάθετους σχηματισμούς από ανθρακικό ασβέστιο σε διάφορες προσμίξεις, γνωστοί ως “τραβερτίνες”, να δεσπόζουν στο χώρο δημιουργώντας ονειρεμένες εικόνες και εύφορο έδαφος στη φαντασία των περιοίκων.

Το καλοδιατηρημένο Γεωλογικό Πάρκο, στο ομώνυμο χωριό, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και αποτελεί ένα δημοφιλή τόπο για φωτογραφήσεις νεόνυμφων αλλά και επισκέψεις σχολείων προκειμένου οι μαθητές να δουν από κοντά έναν γεωλογικό σχηματισμό, ηλικίας αρκετών χιλιάδων ετών.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, οι τραβερτίνες σχηματίστηκαν μέσα στα νερά της λίμνης όταν είχε μεγαλύτερο βάθος και εκτεινόταν ενιαία στην περιοχή. «Στην περιοχή της λεκάνης Μυγδονίας, εντοπίζονται εμφανίσεις τραβερτίνη που είναι ένα χημικό ίζημα. Δημιουργείται από τη ραγδαία απόθεση ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3), γύρω από κάποιον οργανικό ή ανόργανο πυρήνα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Προμυγδονιακής λεκάνης έλαβαν χώρα δύο κύρια τεκτονικά στάδια που συνηγόρησαν στην εξέλιξη της λεκάνης έως τη σημερινή της μορφή και τον σχηματισμό των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης» διευκρίνισε ο κ.Παυλίδης.