Περίπατος στη Μονή Αγίου Γεωργίου στα Κερδύλια Όρη

Μονή Αγίου Γεωργίου: Ψηλά στα Κερδύλια Όρη, πάνω από τον οικισμό της Ασπροβάλτας, συναντά κανείς το ιστορικό μοναστήρι από τον 16ο αιώνα.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στα Κερδύλια Όρη και συγκεκριμένα στο πανόραμα του οικισμού της Ασπροβάλτας. Περιβάλλεται από ένα πανέμορφο δάσος, το οποίο της προσφέρει απλόχερα την αγκαλιά του και την προφυλάσσει από διάφορες επιδρομές, κατά την διάρκεια των χρόνων.

Η Μονή είναι κτισμένη στα μέσα του 16ου αιώνα και ακολουθεί την μοναστηριακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η οποία δεν διαφέρει σε σχεδιασμό και λειτουργία από εκείνη της βυζαντινής εποχής.

Ο αρχιτεκτονικός τύπος που κυριαρχεί είναι ο λεγόμενος αθωνικός ή αγιορείτικος, σταυροειδής εγγεγραμμένος, που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του, τις πλευρικές κόγχες ή πλάγιους χορούς, μέρος προορισμένο για τους χορούς των ψαλτών και το μεγάλο νάρθηκα, τη λεγόμενη λιτή. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με εξαιρετικής κατασκευής μεγάλο σταυροθόλιο.

Επίσης στην Μονή του Αγίου Γεωργίου, μπορεί κανείς να θαυμάσει μερικές από τις αρετές της βυζαντινής αρχιτεκτονικής: επιμελημένες τοιχοποιίες, ισορροπημένη κλιμάκωση όγκων, γραφικότητα στη σύνθεση και αναζήτηση πολυχρωμίας. Εξωτερικά οι όψεις ζωογονούνται με οδοντωτές ταινίες, τυφλά αψιδώματα. Στα ίδια μέρη του ναού παρατηρείται εναλλασσόμενη χρήση ζωνών από λαξευτούς δόμους, με σειρές πλίνθων.

Σήμερα η Μονή δεν κατοικείται, γίνονται όμως κάποιες λειτουργίες προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου κάθε χρόνο.

Γύρω από την Μονή του Αϊ Γιώργη υπάρχουν πολλά περιπατητικά μονοπάτια και αρκετές διαδρομές για ποδήλατα βουνού, αλλά και για μηχανές enduro.