Ιαματικά Λουτρά Πόζαρ: Εικόνες από ψηλά… (vid)

05/03/2023 11:45|ΠΕΛΛΑ|

Τα Λουτρά Πόζαρ προέρχονται από τη σλαβική λέξη «Požar» που σημαίνει φωτιά, πυρκαγιά ή ζέστη.

Είναι γνωστά και ως Λουτράκι, Λουτρά Αριδαίας ή απλά Λουτρά. Είναι ιαματικά λουτρά, που βρίσκονται κοντά στο Λουτράκι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, 13 χλμ δυτικά της Αριδαία.

Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, που ξεπηδούν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιοσημείωτη χημική σύσταση. Το ζεστό νερό έχει θεραπευτική δράση και είναι πόσιμο. Οι επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση, ενώ τα νερά βοηθούν στην καταπολέμηση των κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματικών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων.

Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το χωριό Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέματος ήταν «Τόπλίτσα», που σημαίνει στα σλαβικά, χαλαρά μεταφρασμένο: «Θερμοπόταμος».

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα 17 περίπου σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί υπόσκαφο πάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Πηγή: Wikipedia