Δρακολίμνη Βερλίγκα – Φαρμακόλακκα: Εχει και η Ελλάδα τις… Αλπεις της!

Δρακολίμνη Βερλίγκα – Φαρμακόλακκα: Δεν είναι οι Αλπεις, αλλά ένα υπέροχο αλπικό τοπίο, το οποίο βρίσκεται, όχι κάπου στην Ελβετία, αλλά στην Ελλάδα.

Ο Λάκμος, είναι μια ατελείωτη μακρόστενη οροσειρά με πολλές υψηλές κορυφές που χωρίζει στα δύο Θεσσαλία και Ηπειρο και ένα μαγικό αλπικό τοπίο στο οροπέδιο της Βερλίγκας.

Το οροπέδιο της Βερλίγκας βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων ανάμεσα στις κορυφές του Λάκμου, την Τσουκαρέλα στα 2.295 μ. και τον Μέγα Τράπο στα 2.240 μ.

Στη Βερλίγκα σχηματίζεται η δρακολίμνη, καθώς δέχεται τεράστιες ποσότητες νερού από τα χιόνια που λιώνουν την Ανοιξη και το καλοκαίρι, νερό που καταλήγει στη δημιουργία του Ασπροποτάμου και εν συνεχεία στην τροφοδότηση του Αχελώου.

Γιατί… Δρακολίμνη; Διότι ο μύθος θέλει έναν δράκο να ζούσε στα νερά της Βερλίγκας, ο οποίος πετάχτηκε με τη μορφή φιδιού μέσα από βράχο και βυθίστηκε ξανά στη γη. Τα νερά βγήκαν από το σημείο που εμφανίστηκε ο δράκος και εξαφανίζονται από εκεί που χάθηκε…

Σήμερα, οι ντόπιοι αποκαλούν τη Δρακολίμνη και Φαρμακόλακκα, ονομασία που την έδωσαν κτηνοτρόφοι, αφού έβλεπαν τα ζώα τους μετά τη βοσκή στην περιοχή να πεθαίνουν…