Αρίστη Ιωαννίνων: Το πανέμορφο γραφικό χωριό των Ζαγοροχωρίων από ψηλά!

Αρίστη Ιωαννίνων: Ενα πανέμορφο χωριό των Ζαγοροχωρίων, το οποίο «μαγνητίζει» όποιον το επισκεφτεί…

Η Αρίστη είναι ένα όμορφο χωριό των Ζαγοροχωρίων χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων στη βόρεια πλαγιά του λόφου «Γραμπάλα» απέναντι από τους εντυπωσιακούς βράχους της Αστράκας.

Βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου Βίκου – Αώου του λεγόμενου Δάσους των μεγάλων κορυφών και είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου. Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση 48 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων ακολουθώντας την εθνική οδό Ιωαννίνων Κοζάνης πηγαίνοντας προς Μεσοβούνι και Πάπιγκο.

Η Αρίστη ήταν ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της περιοχής, ιδιαίτερα μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα, με την ουσιαστική οικονομική συμβολή δεκάδων ντόπιων μεταναστών από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από τα 800 άτομα που έζησαν στις αρχές του περασμένου αιώνα, περίπου 100 παραμένουν σήμερα.

Η αρχική ονομασία του οικισμού ήταν Άρττσιστα ενώ το 1928 έλαβε τη σημερινή του ονομασία.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό σώζονται ερείπια οικισμού – φρουρίου βυζαντινής περιόδου καθώς και η ιερά μονή της Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται γύρω στο 1579.

Η Αρίστη είναι από τις πρώτες στα Ζαγοροχώρια που απέκτησε σχολείο, το οποίο συντηρήθηκε οικονομικά από τις εισφορές της γειτονικής μονής της Σπηλαιώτισσας.

Η τοποθεσία που είναι χτισμένος ο οικισμός προσφέρει εκπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά κυρίως προς τη χαράδρα του Βίκου, με τις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη και το ξωκλήσι της Παναγίας να φαίνονται ακριβώς κάτω από τον οικισμό και να φαίνεται αρκετά μεγάλο μέρος της χαράδρας. από παρατηρητήρια.

Αποτελεί πέρασμα για το χωριό Πάπιγκο, με αποτέλεσμα τις περιόδους εορτών και αργιών η διέλευση των αυτοκινήτων να δημιουργεί κυκλοφοριακή αναστάτωση.

Η ομορφιά της μαζί με την πολύ καλή τουριστική της υποδομή, καθώς και η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πολλά αξιοθέατα της περιοχής έχουν κάνει την Αρίστη έναν από τους πιο πολυσύχναστους και δημοφιλείς προορισμούς του Ζαγορίου.

Το βίντεο με τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα καταδεικνύει πλήρως το μέγεθος της ομορφιάς της Αρίστης Ιωαννίνων.

Απολαύστε την από ψηλά…