Φαράγγι Δημοσάρη: Η άγρια ομορφιά της Νότιας Εύβοιας

Φαράγγι Δημοσάρη: Ένα ποτάμι που ρέει προς τη θάλασσα στη βόρεια πλευρά του όρους Όχη, διαμορφώνει ένα τοπίο «αγνής» φύσης που εντυπωσιάζει.

Ένα από τα πιο διάσημα φαράγγια της Ελλάδας, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Το Φαράγγι Δημοσάρη στη Νότια Εύβοια, που διακρίνεται για την οργιαστική του βλάστηση και τα ειδυλλιακά τοπία που διαμορφώνει το ποτάμι, καθώς κυλάει προς τη θάλασσα. Συχνά αναφέρεται και ως «Φαράγγι Δρυμοσάρι» και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του όρους Όχη, στη νότια Εύβοια, και χωρίζεται στα δυτικά από το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου από τα υψώματα Μπούμπλια και Τσιγκαθιά της Λάκκας του Μπούκουρα. Το  μονοπάτι για το φαράγγι ξεκινάει από τη θέση Πετροκάναλο (954 μ.) στα ψηλά της Όχης, κινείται σε μια πορεία προς τα βόρεια και μετά από 10 χλμ. καταλήγει στη παραλία του οικισμού των Καλλιανών.

Για να διασχίσετε από τα ψηλά το φαράγγι θα πρέπει να ανεβείτε το βουνό της Όχης από τη Κάρυστο προς τη Μεκουνίδα και να φτάσετε μέσα από έναν βατό χωματόδρομο στη θέση Πετροκάναλο, όπου υπάρχουν σχετικές πινακίδες για το μονοπάτι. Προσοχή στις «περίεργες» εξόδους από το μονοπάτι, καθώς τα παλιά αγροτικά μονοπάτια είναι πολλά και εύκολα μπορεί να χαθείς, παρά την καλή σήμανση. Αν δεν έχετε όρεξη για περπάτημα μπορείτε να φτάσετε στους Λενοσαίους ή στους Καλλιανούς από το Μαρμάρι και τον δρόμο που οδηγεί προς τον Άγιο Δημήτριο.

Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα στο Φαράγγι Δημοσάρη θα σας αποζημιώσει. Μπορεί στο τμήμα πάνω από το χωριό Λενοσαίοι το τοπίο να είναι άγριο, με απότομες κλίσεις, βραχώδεις πλαγιές και βαθιά ρέματα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν όσο πλησιάζει ο ταξιδιώτης προς τη μέση. Εκεί, το τοπίο είναι μαγευτικό. Οι διαδοχικοί μικροί καταρράκτες σχηματίζουν όμορφες λίμνες, με την περιοχή να είναι κατάφυτη.

Όσο για την ονομασία; Το Φαράγγι Δημοσάρη φέρεται πως ονομάστηκε έτσι από τα βυζαντινά χρόνια. Η προέλευση ανάγεται στη λέξη «Δημοσάριος» που σημαίνει «αυτός που εκμεταλλεύεται δημόσια έκταση». Είναι ενδεικτικό πως σε πολλά σημεία της διαδρομής συναντά κανείς αρχαία καλντερίμια. Οι περιπατητές επισκέπτονται συχνά το Φαράγγι Δημοσάρη, αφού η άσκηση και το περπάτημα συνδυάζονται αρμονικά με ελεύθερη κατασκήνωση στην παραλία και το δάσος…