Σπέτσες: Η «αρωματοφόρος νήσος»! Πώς πήρε τ’ όνομά της; (Vid)

  • Σπέτσες

Πιτυόνησος κατά την αρχαιότητα, «Ιζόλα ντι Σπέσια», Πέτσα, Σπέτσες…

Η παράδοση θέλει το όνομα του πανέμορφου ιστορικού νησιού του Σαρωνικού, να προέκυψε από το πέρασμα των Ενετών και των Φράγκων και τα αρώματα των λουλουδιών, με το Ιζόλα ντι Σπέτζια να επικρατεί.

Οι Σπέτσες βίσκονται σε απόσταση 1.5 ναυτικού μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 ν.μ. από τον Πειραιά και αποτελεί ένα από τα έξι μέρη του νησιωτικού συμπλέγματος, μαζί με την Σπετσοπούλα, τον Αγιο Ιωάννη με τις δύο νησίδες του και το Μικρό Μπούρμπουλο.

Σήμερα στο Δήμο Σπετσών ανήκουν οι Σπέτσες και οι νησίδες που προαναφέραμε, αλλά και δύο ακόμη μικρά νησιά η Βελοπούλα και η Φαλκονέρα.

Οι Σπέτσες φημίζονται για τις πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες τους με τα καταγάλανα και τιρκουάζ νερά τους.

Πιο «διάσημες»; Ο Αγιος Μάμμας που βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα των Σπετσών και λόγω αμμουδιάς και ρηχών νερών προτιμάται από οικογένειες με παιδιά, αλλά και η Αγία Μαρίνα που είναι, ίσως και η πιο κοσμοπολίτικη, προσφέροντας και πολλές επιλογές διασκέδασης στους επισκέπτες της.

Αλλες παραλίες των Σπετσών…

Άγιος Νικόλαος: Όμορφη, μικρή παραλία κοντά στο παλιό λιμάνι. Έχει δροσερά νερά και άμμο και ενδείκνυται για όσους αναζητούν ησυχία χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από την πόλη.

Αγία Μαρίνα: Από τις πιο κοσμοπολίτικες και γνωστές παραλίες των Σπετσών. Έχει πολλές παροχές για τους επισκέπτες, μαγαζιά για φαγητό και ποτό και υποδομές για θαλάσσια σπορ.

Κουνουπίτσα: Όμορφη, μικρή παραλία κοντά στο λιμάνι των Σπετσών, με πεντακάθαρα νερά και χρυσή άμμο.

Αναργύρειος Σχολή: Γνωστή παραλία του νησιού με γαλάζια νερά και βότσαλα. Είναι οργανωμένη, με ομπρέλες, υποδομές για θαλάσσια σπορ, beach bar και ταβέρνες.

Αγία Παρασκευή: Ίσως η πιο εντυπωσιακή παραλία στις Σπέτσες. Τα γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά και η πλούσια βλάστηση που την περιβάλλει συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Διαθέτει μπαρ και είναι προσβάσιμη με τα πόδια και με καΐκι.

Λιγονέρι: Ό,τι πρέπει για ήρεμες στιγμές και απομονωμένες βουτιές. Έχει βότσαλα και άμμο, δεν είναι οργανωμένη και προσεγγίζεται από χωματόδρομο.

Ζωγεριά: Μία από τις ωραιότερες παραλίες στις Σπέτσες. Η πυκνή βλάστηση, τα πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι το νερό και τα γαλαζοπράσινα νερά θα σε μαγέψουν. Ιδανική για όσους αναζητούν πιο χαλαρές στιγμές.

Βρέλλος: Σχετικά μικρή παραλία με υπέροχα κρυστάλλινα νερά και βότσαλα. Είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει beach bar.

Άγιοι Ανάργυροι: Είναι η μεγαλύτερη και ίσως η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Βρίσκεται στα δυτικά και διαθέτει άμμο, καταγάλανα νερά, ομπρέλες και υποδομές για θαλάσσια σπορ.

Ξυλοκέριζα: Βρίσκεται στα νότια των Σπετσών και είναι οργανωμένη με ομπρέλες. Έχει βότσαλα και βραχώδη βυθό που προσφέρεται για καταδύσεις.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Ferryhoper.