Λίμνη Βουλιαγμένης: Ενας ιαματικός «παράδεισος» δίπλα στην Αθήνα… (Vid)

  • Λίμνη Βουλιαγμένης

Η Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι μια φυσική υφάλμυρη λίμνη με ιαματικές ιδιότητες και βρίσκεται μισό μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Συγκαταλέγεται στις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της Ελλάδας από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων.

Οι ιαματικές ιδιότητες των φυσικών πηγών που τροφοδοτούν τη Λίμνη οφείλονται στην πλούσια περιεκτικότητα του νερού σε άλατα και μέταλλα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του νερού συμβάλλουν στην ανακούφιση από παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και στη μετατραυματική αποκατάσταση ενώ επιδρούν ευεργετικά στα άτομα με γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις.

Η Λίμνη Βουλιαγμένης, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αποτελεί τον κρυμμένο θησαυρό της Αττικής φύσης.

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας σας προσκαλεί να το γνωρίσετε.

Τα υφάλμυρα νερά της Λίμνης που ανανεώνονται συνεχώς, τόσο από τις υπόγειες ιαματικές πηγές όσο και από τη θάλασσα, υπόσχονται μια φυσική και μοναδική εμπειρία thermal spa.

Το γεωλογικό φαινόμενο

Ο επιβλητικός βράχος, τα ιαματικά νερά, οι δαιδαλώδεις υποβρύχιες σήραγγες, η καταπράσινη βλάστηση δημιουργούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο.

Η σημερινή μορφή της Λίμνης διαμορφώθηκε μετά από πτώση της οροφής του σπηλαίου, που διαβρώθηκε από την υψηλή θερμοκρασία του νερού στο εσωτερικό του.

Η Λίμνη είναι ενταγμένη στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000 και χαρακτηρισμένη ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το σπήλαιο

Εκεί όπου η «γνωστή» λίμνη τελειώνει ξεκινά ένα πολυδαίδαλο υποβρύχιο σπήλαιο με τέσσερις σήραγγες που σχηματίζουν τέσσερα ανεξάρτητα σπηλαία. Τ

ο μεγαλύτερο από αυτά αποτελεί ένα πραγματικό θαύμα. Έχει εξερευνηθεί σε μήκος 700 μέτρων ενώ το τέρμα του μένει να ανακαλυφθεί.

Για την εξερεύνησή του χρειάστηκαν 3.000 μέτρα μίτου σπηλαιοκατάδυσης. Οι διαστάσεις του είναι τεράστιες φτάνοντας τα 2.000.000 κ.μ.. Θεωρείται η μεγαλύτερη σε όγκο ενιαία σήραγγα στην Ευρώπη και σίγουρα από τις μεγαλύτερες του κόσμου.

Εκεί βρίσκεται και ένας γιγαντιαίος σταλακτικός σχηματισμός, το μέγεθος του οποίου προκαλεί δέος ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα για τον σχηματισμό της Μεσογείου.

Ο υδάτινος παράδεισος…

Ο υδάτινος παράδεισος της Λίμνης Βουλιαγμένης στα καταπράσινα νερά του φιλοξενεί πληθώρα οργανισμών.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το ενδημικό είδος θαλάσσιας ανεμώνης Paranemonia Vouliagmeniensis, που ζει μόνο στη Λίμνη, αλλά και είδη σπόγγων και μαλακίων που μαρτυρούν την απόλυτη ισορροπία τού οικοσυστήματος.

Στον έμβιο κόσμο συγκαταλέγονται και τα γνωστά ψαράκια Fish Spa που προσφέρουν απολέπιση της επιδερμίδας.

Για να κρατήσετε θέσεις, ενημερωθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Λίμνης της Βουλιαγμένης.