Τελεφερίκ Πάρνηθας: Πώς λειτουργεί, τι πρέπει να ξέρετε…

03/11/2021 16:56|ΑΘΗΝΑ|

Η Πάρνηθα αποτελεί τον μεγάλο «πνεύμονα» ζωής της πόλης της Αθήνας, που «αντέχει» κι αντιστέκεται παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές που την έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα.

Σημείο κατατεθέν το τελεφερίκ, το ιστορικό τελεφερίκ που κατασκευάστηκα και ήταν πολύ προχωρημένο έργο για την εποχή του, το 1971…Διέθετε 2 καμπίνες και είχε μέγιστη ικανότητα μεταφοράς 280 ατόμων την ώρα.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης του συγκροτήματος του Regency Casino Mont Parnes εντάχθηκε η κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου τελεφερίκ, την οποία ανέλαβε η Αυστριακή Doppelmayr – η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής τελεφερίκ στον κόσμο, με περισσότερα από 8.000 έργα και στις 5 ηπείρους.

Με κόστος που υπερέβη τα €70 εκ., το νέο τελεφερίκ της Πάρνηθας και οι εγκαταστάσεις του κάτω σταθμού αποτελούν τεχνολογικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα αντίστοιχα.

Η άνετη μετάβαση, με τη μοναδική θέα προς το λεκανοπέδιο, αποτελεί ένα μικρό, ευχάριστο ταξίδι 7 λεπτών και προετοιμάζει τον επισκέπτη για σπάνιες στιγμές απόλαυσης στο συγκρότημα της Πάρνηθας.

Ο Κάτω Σταθμός του τελεφερίκ, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα σε απόλυτη ισορροπία με τον χώρο που το περιβάλλει, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια που δημιουργήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες σε ολόκληρη την Αττική. Το κτίριο μοιάζει με λιτό, υπέρκομψο σκηνικό μέσα στο οποίο αναδεικνύονται πρωτότυπα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον ξεχωριστό αυτό χώρο. Πίνακες και γλυπτά εναλλάσσονται και συνθέτουν μια μοναδική συλλογή που συνδυάζει την ελληνικότητα με στοιχεία avant-garde. Πλήρως εναρμονισμένα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, τα έργα τέχνης εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη στο σύντομο πέρασμά του.

Στο εσωτερικό του σταθμού, πέτρινα δάπεδα, τοίχοι με ξύλινη επένδυση και γήινα χρώματα συμπληρώνουν την υποβλητική, ήρεμη και ταυτόχρονα εντυπωσιακή ατμόσφαιρα του χώρου στον οποίο δεσπόζει, κλέβοντας την παράσταση, ένας τεράστιος εντυπωσιακός πολυέλαιος ύψους 10 μέτρων από 8.500 κομμάτια φυσητού γυαλιού, που αλλάζει συνεχώς χρώματα και καθηλώνει τα βλέμματα των επισκεπτών.

Το τελεφερίκ λειτουργεί καθημερινά από τις 09:30 έως και τις 05:00.

Κάθε Τρίτη πραγματοποιείται εβδομαδιαία συντήρηση του τελεφερίκ και η λειτουργία του ξεκινάει στις 14.30 έως και τις 05:00.

H χρήση του τελεφερίκ με προορισμό τον Εθνικό Δρυμό, επιτρέπεται από Δευτέρα – Παρασκευή 09.30-15:30 (εκτός των ημερών που πραγματοποιείται η προγραμματισμένη εβδομαδιαία συντήρηση του τελεφερίκ) για λόγους τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανονισμών ασφαλείας

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση νέων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσια υγείας, για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του Covid-19, η είσοδος επιτρέπεται με:

  • Βεβαίωση αρνητικού rapid test 48 ωρών πριν την είσοδο ή
  • Βεβαίωση αρνητικού μοριακού test 72 ωρών πριν την είσοδο ή
  • Βεβαίωση νόσησης Covid-19 ή
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • Ταυτόχρονα, απαραίτητος για την είσοδο είναι και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας με ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης. Τα μέτρα θερμομέτρησης και υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εξακολουθούν να ισχύουν.

Γραμμή επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 210-2421234.

Δείτε πλάνα από την κορυφή της Πάρνηθας και τη λειτουργία του τελεφερίκ στο βίντεο…