Παραδοσιακός Μουσακάς: Φτιάξτε τον και απολαύστε τον… (Vid)

15/10/2022 20:54|ΑΘΗΝΑ|

Είναι ο μουσακάς! Είναι το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, πασίγνωστο σε κάθε γωνιά του πλανήτη…

Είναι ο μουσακάς και τώρα θα δείτε την ιδανική συνταγή για να τον μαγειρέψετε κι εσείς…

Πολλές, ιδίως νέες νοικοκυρές αρνούνται να μπουν στη διαδικασία, κρίνοντας ότι ο μουσακάς είναι μπελαλίδικο φαγητό. Ισχύει. Είναι…

Ομως, αξίζει τον κόπο και τον χρόνο που θα αφιερώσετε.

Πάμε, να δούμε υλικά και διαδικασία υλοποίησης της συνταγής μας…

Μουσακάς – Υλικά Συνταγής

  • 6 κολοκυθάκια
  • 8 μεγάλες μελιτζάνες
  • 8 μεγάλες πατάτες
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 300 ml κόκκινο κρασί
  • 400 ml σάλτσα ντομάτας
  • Πάπρικα
  • Ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός
  • Αλάτι πιπέρι

Μουσακάς – Μπεσαμέλ

  • 1,5 λίτρο γάλα
  • 9 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • 100 γρ κίτρινο τυρί
  • 2 αυγα
  • 200 γρ κίτρινο τυρί

Μουσακάς – Εκτέλεση Συνταγής

  • Ξεκινάμε καθαρίζοντας και κόβοντας σε φέτες τα λαχανικά μας .
  • Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν.
  • Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε καυτό ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, τη ρίγανη, τη δάφνη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ και διαλύουμε το αλεύρι στο κρύο γάλα.
  • Τα σουρώνουμε σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τα 100 γρ κίτρινο τυρί και τα αυγά.
  • Στη συνέχεια λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνουμε τις μισές πατάτες.
  • Κάνουμε μια στρώση από τις μισές μελιτζάνες και από πάνω βάζουμε τα κολοκυθάκια.
  • Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τον κιμά και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
  • Βάζουμε τις πατάτες και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
  • Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.